Gelecekte İşsizsin!!!

94’de Üniversite’den mezun oldum. Hemen işe girdim. Hatta “alternatifler” arasından işi seçtim. O dönemde hala beyaz yakalılarda lise…

94’de Üniversite’den mezun oldum. Hemen işe girdim. Hatta “alternatifler” arasından işi seçtim. O dönemde hala beyaz yakalılarda lise mezunu çalışabiliyordu. Şu an Lise mezunları işe alınmıyor. Üniversite mezunlarının bile iş bulma şansları çok çok düşük.

Ekonomik Gerçekler

Son 2 yıldır Üniversite mezunlarından 180 bin kişi iş bulamamış. Enflasyonun %10 olduğunu söyleyen TUİK’e göre işsiz sayısı 3,7 milyon. Disk’e göre 6.6 milyon.

Son 14 yılda dış borcumuz 366 milyar TL’den 2.9 Trilyon TL’ye çıktı. Peki bu borç neye harcandı? Üretime değil tüketime. Uzun dönemde katma değeri olmayan evler, inşaatlar yapıldı. Doğa katledilerek yollar yapıldı. Sonucunda 10’larca yıl ödenecek borcumuz oldu.

Tasarrufun özendirilmediği yerde yatırım olmaz. Yatırımın olmadığı ülkede iş olmaz. Sermaye ise çok mutlu 3-5 kişinin elinde birikir. Sen de işsiz kalırsın.

Bir de bu gerçekler var.

Homo Deus kitabı yazarı Yuval Noah Harari bu 3-5 kişi haricindeki insanların büyük kısmının faydasız olacağını söylüyor. Eskiden savaşlar varken ölecek insanlara gerek duyulduğunu, şimdi ise bir ülke fethetmenin çok maliyetli olduğunu o sebeple de artık insanlara ihtiyaç olmadığını söylüyor.

Endüstri 4.0 ne söylüyor? Almanya’da insan çalışmadığı için karanlık olan fabrikaları, Amazon, Amazon Go ile insansız marketleri, Google şöförsüz araçları üretiyor

İşte bu ahval ve şeraitte ne yapmalıyız. Mecburen girişimci olmalıyız. HEM DE HEMEN!!! Eğer 10 yıl sonra emekli olmayacaksan HEM DE HER YAŞTA. Çünkü 10 yıl sonra benim yaptığım işi robotlar yapacak. Öğrenen algoritma ile benim 10’larca gün harcadığım analizi 5 dakikada yapacak.

Peki ne üzerine bir girişim yapmalıyım?

Bunu bulmak için 10 yıl sonra neler olacak tahminlememiz gerekli. 10 yıl sonra zaman mekan algısı olmayacaksa? zamanda yolculuk imkanı YARATABİLİRİM. Veya 2 yıl ötesi için sanal gerçeklik veya hologram ile toplantı sistemi YARATABİLİRİM. Veya öğrenen sistemler tasarlayıp, müşteri davranışlarına göre cevap ve yön veren cihazlar YARATABİLİRİM:.

Şu anda aklıma geldi. İnsanoğlunun en büyük stresi kararsızlık. Benim yerime neler sevdiğimi öğrenen bir sistem yazıp benim seveceğim şeyleri yapmam için bana plan yapan bir sistem YARATABİLİRİM

Bu yazdıklarım dahi bugünün konusu 10 yıl sonra faydasız kalmamak için ne yapacağımızı iyi planlamalıyız.

Zaten yeni mezunsam, işsizim. Hadi iş buldum, asgari ücretliyim veya çalışıyorsam 10 yıl sonra işsizim. Param var zenginsem de 10 yıl sonra yeni çıkacak para birimi karşısında paramın değeri eminim çok düşük olacak.

Şimdi harekete geçme ve risk alma zamanı…

1- Eskiden ingilizce bilmek yeterliydi Şimdi Code yeni bir dil haline geldi. Okumayı, yazmayı bilmeyen para etmiyor. Yurtdışında ranzalarda yatıp 6 ay boyunca çıkmadan code yazmanın öğretildiği kamplar var. Master’a harcayacağın parayı oraya harca

2- Katma değerli işlere yönel. Örneğin; bankacıysan şubede çalışmak yerine Data analizi yapılan bölümlerde iş öğrenebilirsin.

3- Bunları yapamam diyorsan satışçıysan en azından teknoloji satan bir firmada iş bulmaya çalış.

Aslında ben de ne yapacağımı bilmiyorum. 10 yıl diye düşündüğümüz, 5 yıl sonra gelecek. Bu gelecekte insani koşullarda yaşamak için doğru sektörlerde konumlanmak gerektiğini biliyorum.

Makinalar benim işimi yapamaz deme öğrenen algoritmalarla ve gelişen teknoloji ile çok ucuza daha iyisini yapacaklar.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar ilginizi çekebilir
Daha Fazla

Girişimci Nazım Hikmet gibi olmalı…

Sen yanmasan, ben yanmasam, biz yanmazsak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa? Nazım Hikmet Oratoryosunu seyrettiğim her seferinde gözlerim doluyor. Girişimcilikle…
Daha Fazla

Show Your Work by Austin Kleon

Merhaba, Şans eseri müze dükkanında karşıma çıkan bu kitap, ucuz yöntemler öneriyor görünse de yeni ve hızlı gelişen…